18 Σεπ 2007

I blog because I can («ιστολογώ» γιατί μπορώ)

Γράφω blog γιατί έχω κάτι να πω. Και γιατί θέλω να το μοιραστώ με τον κόσμο.

Την αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο, blog αν προτιμάτε, μου την έδωσε ο κύριος Φυντανίδης, σε εκπομπή του ΣΚΑΙ τη βραδιά των εκλογών. Αυτό που είπε το έχω ακούσει κι εγώ, και όλοι μας, τόσες πολλές φορές που έχει γίνει πια γραφικό. Και σίγουρα δε θα περίμενα να το ακούσω από κάποιον σαν αυτόν.

Στην «παρέα» ήταν δημοσιογράφοι, και «blogger». Κατά τη γνώμη μου πολύ ειδική κατηγορία «blogger», που στην Αμερική αποκαλούνται «nerds», και σαφώς δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των ατόμων που ασχολούνται πια με το ίντερνετ για επικοινωνία. Κατηγορία που, δυστυχώς, επιβεβαίωνε στον κάθε άσχετο με το ίντερνετ κόσμο την εικόνα του παιδιού που έχουν για όσους περνούν κάποιες ώρες της ημέρας ή της νύχτας τους να κοινωνικοποιούνται και να επικοινωνούν σε κλίμακα μεγαλύτερη της παρέας, μέσω του διαδικτύου.

Ο κ. Φυντανίδης, λοιπόν, αναρωτήθηκε γιατί αυτά τα παιδιά μιλούν μέσω της σελίδας τους στο ίντερνετ, αντί να βγαίνουν έξω και να τα λένε με την παρέα τους πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτή, όμως, δεν ήταν η απορία μίας νοικοκυράς, ενός εμπόρου, μίας γιατρού, ενός εφοπλιστή, κοκ. Ήταν η απορία ενός επί πολλά χρόνια εκδότη, μίας από της μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της χώρας. Και με τη σειρά μου απορώ κι εγώ. Πώς ένας δημοσιογράφος δε μπορεί να κατανοήσει την ανάγκη κάποιου να κοινωνήσει τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις απόψεις του σ’ένα μεγαλύτερο κοινό, παρά να τις μοιραστεί μόνο με τα 5 άτομα της παρέας του;

Το ίντερνετ έδωσε σε όλο τον κόσμο ένα προνόμιο που μέχρι πρόσφατα μόνο πρόσωπα της επικαιρότητας και μεγαλοδημοσιογράφοι είχαν∙ βήμα. Διότι ως τώρα, η φωνή του καθένα από εμάς μπορούσε να ακουστεί μόνο στα πλαίσια της οικογένειας και του φιλικού μας περιβάλλοντος. Άποψη στο ευρύ κοινό μπορούσε να περάσει μόνο κάποιος ήδη καθιερωμένος δημοσιογράφος, ή κάποιο πρόσωπο του δημόσιου βίου. Οι απλοί δημοσιογράφοι, ούτως ή άλλως, ακόμα και στην περίπτωση που υπογράφουν τα άρθρα τους, πρέπει να συμβαδίζουν με τη γραμμή του εκάστοτε μέσου στο οποίο δουλεύουν. Όσο για τους υπόλοιπους πολίτες, τι τους προβληματίζει μπορούσαν να το πουν μόνο στα κοντινά τους πρόσωπα. Όταν όμως θες να μιλήσεις για κοινωνικά προβλήματα, για πολιτική, για το περιβάλλον, δεν αρκεί να τα κουβεντιάσεις με τη μαμά σου, για να προσφέρεις κάτι σε τομείς που θεωρείς σημαντικούς για τον κόσμο. Και το να προσληφθείς σε μια εφημερίδα, και να έχεις και την ελευθερία να εκφράζεις την άποψή σου για θέματα που ο ίδιος θεωρείς σημαντικά, είναι σαν να κερδίζεις το λόττο – ίσως και δυσκολότερο, σε μια εποχή που όλα έχουν να κάνουν με δημόσιες σχέσεις.

Έτσι, λοιπόν, το ίντερνετ μας έδωσε αυτή την ελευθερία. Την ελευθερία έκφρασης. Που με τη σειρά της διευρύνει κι ελευθερώνει και τη σκέψη. Αυτό είναι που βρίσκουμε στον κόσμο του ίντερνετ, που δε μπορούμε να βρούμε στον άμεσό μας κοινωνικό κύκλο.

Άλλωστε, ακόμα κι αυτή η απλή, ανθρώπινη συνεύρεση, δεν είναι πια το ίδιο απλή όσο στην εποχή των πατεράδων μας. Ο πατέρας μου πήγαινε γυμνάσιο στο Χαλάνδρι. Τότε στο Χαλάνδρι υπήρχε ένα γυμνάσιο, στο οποίο πήγαιναν παιδιά και από όλες τις γύρω περιοχές. Τα Βριλήσσια, για παράδειγμα, δεν υπήρχαν, πολλές από τις σημερινές περιοχές δεν «φαντάζονταν» καν ότι θα κατοικούνταν τότε. Έτσι όλοι οι συνομήλικοι σε μια μεγάλη ακτίνα συναντιόνταν στο ίδιο μέρος, κι ήταν εύκολο να διαλέξουν τα άτομα με τα οποία ταιριάζουν καλύτερα, να κάνουν μεγάλες παρέες, να επικοινωνήσουν σε ευρύτερη κλίμακα. Στην εποχή που διανύουμε, ο κόσμος έχει μεταφερθεί απ’τα χωριά στις πόλεις (δε μιλάω απόλυτα, αλλά για την πλειοψηφία), και οι πόλεις έχουν απλωθεί τόσο, που είναι πολύ δύσκολο, και καμιά φορά αδύνατο, να έχει κανείς την τύχη να μεγαλώσει κοντά σε ένα άτομο με το οποίο θα ταιριάξει αρκετά. Οι συνομήλικοι από πολλές διαφορετικές περιοχές συναντιούνται πλέον στα club. Πόσο καλά μπορείς να γνωρίσεις κάποιον σε ένα μέρος με πολύ ποτό και δυνατή μουσική; Πιστεύω ότι πιο πολύ για εκτόνωση πηγαίνουμε εκεί, για να αδειάσει το κεφάλι μας από τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, για να ξεσκάσουμε για οποιονδήποτε ή και για κανένα λόγο, παρά για να μιλήσουμε για το μεσανατολικό πρόβλημα. Το οποίο, όμως, μεσανατολικό πρόβλημα, προσωπικά, μπορεί να μας ενδιαφέρει! Και να νιώθουμε την ανάγκη να μιλήσουμε γι’αυτό σ’ένα ευρύτερο κοινό, που μπορεί επίσης να ενδιαφέρεται.

Το διαδίκτυο μας έχει δώσει βήμα. Τη δυνατότητα οι προβληματισμοί μας ν’ακουστούν. Δεν αντικαθιστά την παρέα. Μπορεί όμως να δημιουργήσει παρέες. Να είναι η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα δημιουργηθούν σχέσεις φιλικές ή ερωτικές, πολύ αληθινές, πολύ ανθρώπινες, και πολύ απτές. Και έχει ήδη συμβεί, πολλές φορές.

Αυτό το blog για μένα είναι το περιοδικό μου. Αυτό που θα γράψω για ό,τι θεωρώ σοβαρό, ή αστείο, πάντως άξιο αναφοράς. Για ό,τι θεωρώ ότι πρέπει να προβληματίσει κι άλλους. Για ό,τι θεωρώ ότι και άλλοι πρέπει να καταλάβουν. Αυτό το blog είναι για μένα ό,τι ήταν τόσα χρόνια η «Ελευθεροτυπία» για τον κ. Φυντανίδη. Γιατί πρέπει να είναι δυσνόητο αυτό για έναν δημοσιογράφο;

Και αλήθεια, δεν είναι πιο αυθεντικό ένα κείμενο που έχει γραφτεί από πραγματικό ενδιαφέρον κι απ’την καρδιά, από ένα που γράφτηκε για να γεμίσει ένας συγκεκριμένος χώρος, με συγκεκριμένες λέξεις, επί πληρωμή και με το deadline πάντα στην άκρη του μυαλού;

Σαφώς και δε βάζω τους blogger πάνω από τους ερευνητές, επιστήμονες, σοβαρούς δημοσιογράφους, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη σωστή πληροφόρηση, στην έρευνα, στη βαθύτερη γνώση. Είναι, όμως, σίγουρα πιο αυθεντικοί από χιλιάδες παιδιά, απόφοιτους αμφιβόλων σχολών δημοσιογραφίας, χωρίς παιδεία, χωρίς γνώση της γλώσσας τους, χωρίς καν ενδιαφέρον για τα κοινά, άρα και χωρίς προσωπικό έναυσμα ν’ανακαλύψουν, να ερευνήσουν, να μάθουν, να προβληματιστούν, να κουραστούν, παρά μόνο την ελπίδα των 10 λεπτών διασημότητας, της παρουσίασης μιας εκπομπής, της γνωριμίας με πολιτικούς ή καλλιτέχνες. Που τους αρκεί να τους ανατεθεί ένα οποιοδήποτε άρθρο το οποίο θα διεκπεραιώσουν γιατί αυτή είναι η δουλειά τους….

I blog because I can. Γιατί δε με καλύπτει να τα διαβάζω έτοιμα. Γιατί όταν τα διαβάζω σκέφτομαι, κι όταν σκέφτομαι νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ κι εγώ με τον κόσμο, να μην περάσουν αυτές οι σκέψεις και πέσουν στο πάτωμα, σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Γιατί, στο κάτω-κάτω, ενδιαφέρομαι. Είμαι κοπέλα, είμαι πολίτης, είμαι άνθρωπος, είμαι νέα, είμαι άνεργη, είμαι πτυχιούχος, έχω σκυλάκι, τραγουδάω, σέβομαι το περιβάλλον, κάνω camping, έχω ταξιδέψει στον κόσμο, είμαι τόσα πολλά πράγματα κι ακόμα παραπάνω, κι όλα αυτά μου δίνουν κι από ένα ερέθισμα, ένα λόγο και μία οπτική γωνία. Τα οποία νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ με τον κόσμο. Να βρω κι άλλον κόσμο που μοιράζεται τους ίδιους προβληματισμούς, και μακάρι να τους προκαλέσω και σε κάποιους που δεν τους είχαν ποτέ. Τότε θα έχω πετύχει κάτι, σαν κοπέλα, σαν πολίτης, σαν άνθρωπος, σαν νέα, σαν….

Γι’αυτό «ιστολογώ». Γιατί το έχω ανάγκη. Γιατί μπορώ!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ σε όλα με μικρή ένσταση. Η παρέα δεν αναιρεί το blog και το blog δεν αναιρεί την παρέα. Αν μπορεί κάποιος να συνδυάσει και τα δυο, θα ωφελήσει και το blog και την παρέα του.

Ανώνυμος είπε...

κΑΛΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ [ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ] ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΕΘΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥΣ. ΝΙ.ΚΟ. ΣΕΡΡΕΣ