6 Νοε 2007

Ναρκωτικά, Χωριουδάκια στην Κρήτη, Ελληνική Αστυνομία, και Άλλες Αστείες Ιστορίες!

Συγγνώμη, αλλά εγώ αυτό που γίνεται εδώ και χρόνια στα Ζωνιανά στην Κρήτη το βρίσκω αστείο. Πραγματικά. Είναι γνωστό ότι εκεί βγαίνει το καλύτερο χασίς της Ελλάδας, το οποίο δεν προορίζεται για δική μας, εγχώρια κατανάλωση, αλλά για Ολλανδία. Αστυνομία δε μπορεί να πατήσει πόδι στο χωριό, ούτε από αέρα να το πλησιάσει, και όλο το χωριό ζει από την καλλιέργεια κάνναβης.

Άλλος αυτό μπορεί να το θεωρεί τραγικό. Εγώ το θεωρώ αστείο. Αποθεώνεται η ανικανότητα της αστυνομίας – όταν τους βαράνε με τις καραμπίνες ακόμα και τα παππούδια – και πόσο, μα πόσο υποκριτικό είναι το θέμα επικινδυνότητας της κάνναβης, όταν σε όλη την Ευρώπη όπου δεν έχει νομιμοποιηθεί και τυπικά είναι νομιμοποιημένη ουσιαστικά, ενώ καταδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που προκύπτει από τα ναρκωτικά είναι το ίδιο το καθεστώς παρανομίας τους, το οποίο απαλλάσσει αυτά και τους καλλιεργητές τους από κάθε έλεγχο.

Έχω στο παρελθόν γράψει για να ναρκωτικά, για τα οποία έχω μιλήσει και δημοσίως. Πιστεύω ότι μια ελεγχόμενη αποποινικοποίηση θα έφερνε μόνο οφέλη, σε σχέση με την κατάσταση ως έχει. Θα παραθέσω μερικά αποσπάσματα από το λόγο μου στη Βουλή των Εφήβων, πολλά χρόνια πριν.

« […] Όταν λέω ‘αποποινικοποίηση’ δεν εννοώ την ελεύθερη πώληση των ουσιών αυτών στα σούπερ μάρκετ και τα περίπτερα, όπως γίνεται με τα τσιγάρα και τα ποτά. Θα πρέπει να παρέχονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σε ένα είδος περιπτέρων, τα οποία θα υπάρχουν σε όλα τα χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις της χώρας για ευνόητους λόγους. Θα πρέπει να είναι, επίσης, στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό, που να μπορεί να δίνει συμβουλές, να παρέχει ψυχολογική υποστήριξη, να βρίσκει απασχόληση σε όποιον την έχει ανάγκη και να βοηθά στην απεξάρτηση.

Η τιμή της πώλησης στα περίπτερα αυτά θα πρέπει να είναι σαφώς κατώτερη από αυτή που πωλείται στις ‘πιάτσες’, αλλά αρκετά υψηλή ώστε να μην αγοράζει ναρκωτικά κανείς απλώς και μόνο για να δοκιμάσει. Αυτονόητο είναι, ότι θα πρέπει να παρέχονται ελεγχόμενα, σε περιορισμένη ποσότητα κάθε φορά, μόνο για ιδιωτική χρήση.

Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος. Μια σοβαρή αντίρρηση που πρέπει να ληφθεί με προσοχή υπ’όψιν, είναι ότι με το να είναι τα ναρκωτικά αποποινικοποιημένα μόνο στην Ελλάδα, υπάρχει κίνδυνος εισροής ξένων ναρκομανών στη χώρα. Γι’αυτό και τέτοιου είδους μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κοινότητας [σσ:. τονίζω ότι γράφτηκε πριν τη δημιουργία της ΕΕ]. Στο κάτω-κάτω, και δυστυχώς, ναρκωτικά πάντα θα υπάρχουν. Το θέμα είναι να βάλει κανείς όλες τις προτεινόμενες λύσεις σε μια ζυγαριά και να διαλέξει την πιο ακίνδυνη και συμφέρουσα.

Με αυτού του είδους την ελεγχόμενη αποποινικοποίηση, πιστεύω, τα οφέλη θα είναι πολλά και μεγάλα. Πρώτα απ’όλα θα περιοριστεί η εγκληματικότητα που οφείλεται στα ναρκωτικά, αφού ο χρήστης θα μπορεί να τα προμηθεύεται ευκολότερα. Θα λείψει η γλύκα του παρανόμου [σσ: μιλώντας ως έφηβη, τότε, ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί θέλαμε να κάνουμε πράγματα απλώς και μόνο από αντίδραση. Κάποιοι ακόμα λειτουργούμε έτσι ;ρ], ίσως κιόλας να σταματήσει το παράνομο εμπόριο, καθώς και ο εξαναγκασμός που ασκούν ορισμένα κυκλώματα προς τους νέους που προσπαθούν ν’απεξαρτηθούν, ώστε να ξανακυλήσουν στη χρήση ναρκωτικών. Και βέβαια, με τα ναρκωτικά αποποινικοποιημένα, δε θα κινδυνεύει ο χρήστης από άλλους παράγοντες, ανεξάρτητους από τη ζημιά που προκαλούν αυτές καθ’εαυτές οι ναρκωτικές ουσίες, όπως AIDS, ηπατίτιδες, και άλλες, μέσω μολυνσμένων συριγγών, μεταδιδόμενες ασθένειες, ούτε θα πεθαίνει μόνος και αβοήθητος από υπερβολική, ή νοθευμένη δόση σε απομονωμένα μέρη, τουαλέτες, εγκαταλειμμένα σπίτια, όπως συμβαίνει τώρα συχνά. Θα είναι πιο ασφαλής και προστατευμένος.

[…] Επίσης, ίσως ακούγεται κυνικό, το κράτος μπορεί να κερδίσει πολλά από την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών μέσω της φορολόγησής τους, όπως συμβαίνει με τα τσιγάρα και τα ποτά. […] »

Θα ήθελα να πω ότι με τα χρόνια έχω αλλάξει λίγο τοποθέτηση απέναντι στις ναρκωτικές ουσίες. Δε βάζω, δηλαδή, πλέον, την κάνναβη και την ηρωίνη στο ίδιο καλάθι. Ούτε και πιστεύω, όπως πίστευα στο λύκειο, ότι κάποιος που καπνίζει χασίς, οπωσδήποτε θα το ρίξει και στην πρέζα. Γηράσκω αεί διδασκόμενη.

Επίσης κατανοώ ότι είναι δύσκολο, κυρίως πολιτικά παρά οικονομικά, να υλοποιήσει κανείς ένα τέτοιο πρόγραμμα. Το θέτω εδώ όμως, σαν τον προβληματισμό ενός 16χρονου κοριτσιού, που συνεχίζει να προβληματίζεται σχετικά πολλά χρόνια μετά. Η τηλεόραση μπορεί να σταμάτησε τα καθημερινά δελτία θανάτων ναρκομανών όπως συνέβαινε κάποτε, το πρόβλημα, όμως, ακόμα υπάρχει, ίσως κι εντονότερο.

Επίσης θεωρώ ότι είναι ζήτημα αυτοδιάθεσης του ατόμου, και μου τη δίνει να μου απαγορεύουν να κάνω ό,τι γουστάρω με τον εαυτό μου, όπως δε βρίσκω πού είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να μου προκαλεί η κάνναβη σε σχέση με τη νικοτίνη, ή το αλκοόλ. Το μόνο που βλέπω, ως έχουν τα πράγματα, είναι ότι το πρώτο μπορεί να με στείλει φυλακή, σε σχέση με τα άλλα δύο. Από’κει και πέρα, μήπως το αλκοόλ δεν καίει εγκεφαλικά κύτταρα, ίσως και περισσότερα, ενώ επιπλέον καταστρέφει και το συκώτι; Στις συνέπειες του καπνίσματος δε χρειάζεται καν ν’αναφερθώ εγώ, τις γράφουν και τα πακέτα τους ;ρ

Δυστυχώς το γνωρίζουμε όλοι ότι ζούμε σε καιρούς που πολίτης καλός είναι ο εγκεφαλικά νεκρός. Η ενημέρωση ελέγχεται πια από μεγιστάνες διαμορφωτές της κοινής γνώμης όπου θέση δεν έχουν ανεξάρτητες και ενοχλητικές φωνές που μπορεί να ταράξουν τον όμορφο ύπνο της κοινής γνώμης. Και, στο θέμα μας, ίσως, τελικά, το κράτος να κερδίζει πολύ περισσότερα από το παράνομο, παρά από το νόμιμο εμπόριο των ναρκωτικών. Διότι όταν για να βρει κανείς το λόγο κάθε επιχειρηματικής ή κρατικής πράξης πρέπει ν’ακολουθήσει το χρήμα, οδηγείται στο παραπάνω συμπέρασμα, όχι; Ή καταφέρνει ένα τσούρμο χωριάτες από το νησί της Κρήτης χρόνια τώρα να κάνει εμπόριο με ολόκληρο κράτος της ΕΕ, χωρίς να χαμπαριάζει, ή έχοντας απέναντί του πραγματικά, την επίσημη Ελλάδα; Διότι εάν ζω σε τόσο ανίκανο τόπο, ή εάν οι Ζωνιανοί είναι τόσο απελπιστικά έξυπνοι και ικανοί άνθρωποι, να πάω να μετακομίσω κι εγώ εκεί!

Αφιερωμένο στο θέατρο του παραλόγου που παίζεται τόσα χρόνια ανάμεσα στους χασισέμπορους και την ένδοξη Ελληνική Αστυνομία, και πάνω απ’όλα σ’εκείνους τους χωριατάκους της Κρήτης, που φτάσαμε στο σημείο να ρίχνουν ελικόπτερα και κανείς να μην τολμά να πλησιάσει στο χωριό τους να τα ψάξει…. Όχι, δεν τους θαυμάζω. Με την κάλυψη και τη βοήθεια του κράτους ο καθένας θα μπορούσε να πράττει αναλόγως. Απλά, όπως είπα, όλα αυτά μου φαίνονται τόσο αστεία….

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις τι θα λένε τώρα, ε... αφού πάει στην Ολλανδία, δεν το δίνουμε εδώ..
Μεγάλη κουβέντα η αποποινικοποίηση
Πάντςω κατά τη γνώμη μου εδώ δεν ταιριάζει
άνθρωποι αυτοί, από ότι λέγεται χρησιμοποιούν την "υποδομή" που έχουνε για να διακινούν κόκα, οπλα.
Γενικά κάνουνε λαθρεμπόριο και όχι μόνο χασοκαλλιεργούν.
Αν δε νομιμοιείτο το χασίς θα φύτευαν παπαρούνα για να υπερ-κερδίζουν..

Ili είπε...

Ναι, μα γι'αυτό πιστεύω πώς όλα τα ναρκωτικά πρέπει να αποποινικοποιηθούν, ώστε να μπορούν να ελέγχονται.

Οι εκτρώσεις έγιναν ασφαλείς όταν νομιμοποιήθηκαν.
Το αλκοόλ και το εμπόριό του ελέγχθηκε όταν νομιμοποιήθηκε.

Όταν κάτι υπάρχει στην παρανομία, υπάρχει στο σκοτάδι. Για να πολεμήσεις κάτι πρέπει να το φέρεις στο φως, να το δεις, και να το γνωρίσεις. Ώστε να το οριοθετήσεις, να το ελέγξεις. Μάλλον, όμως, οι φόροι από τα ναρκωτικά δε θα επιφέρουν τέτοια μεγακέρδη, όπως είπα ήδη. Αλλιώς λεφτά για να γίνουν τα κέντρα τα οποία ανέφερα και μία δεκαετία πριν θα ήταν δυνατόν να δημιουργηθούν και μόνο από τους φόρους πώλησης των ουσιών αυτών….

Άσχετο τελείως, αλλά βλέπω το Λαζόπουλο αυτή τη στιγμή, και έχει διαλέξει υπέροχα τραγούδια απόψε….

(Κι επειδή λέει πολλά, αναφέρομαι πάνω απ’όλα στο «παράπονο», που είναι από τα πλέον αγαπημένα μου)

ΥΓ: Για μένα το πιο εγκληματικό εμπόριο είναι το σκλαβοπάζαρο. Γι'αυτό όμως δε μιλούν ποτέ δημοσίως, δεν είναι της μοδός....

ProjectMan είπε...

Αυτό που δεν έχει απασχολήσει σχεδόν κανέναν είναι ότι ούτε τους χασισοκαλλιεργητές τους συμφέρει η αποποινικοποίηση. Δεν υπάρχει περίπτωση κάτι που είναι νόμιμο, να τους αποφέρει τα κέρδη του παράνομου. Ωραία η ιδεολογική τοποθέτηση αλλά ας μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν και συμφέροντα ισχυρότερα από τον ιδεαλισμό.

Orionas είπε...

Μπράβο Ηλιάνα! Συμφωνώ απόλυτα με την αποποινικοποίηση των δήθεν ναρκωτικών. Λες και το αλκοόλ ή η νικοτίνη δεν είναι ουσίες που προκαλούν εθισμό και σκοτώνουν αργά και σταθερά, το χασισάκι του θεού τους πείραξε. Αλλά δυστυχώς το παρακράτος είναι πιο οργανωμένο από το επίσημο κράτος...

Ili είπε...

Αυτό πώς το συμπεραίνεις Τάσε; Οι χασισοκαλλιεργητές δεν είναι έμποροι; Προφανώς και δεν τους συμφέρει, κανείς δεν πήρε το μέρος τους εδωπέρα, ούτε και τους αγνόησε. Σίγουρα, πάντως, με το να κλείνουμε τα μάτια σ’ένα πρόβλημα, δεν το εξαφανίζουμε, ούτε και θα σταματήσει ο κόσμος να παίρνει ναρκωτικά επειδή βρίσκονται στην παρανομία κι η πολιτεία απλώς τα αφορίζει….

αντωνης είπε...

Μια κουβεντα μονο, γιατι το εχω ζησει το προβλημα με τα ναρκωτικα (δεν εννοω εγω προσωπικα, αλλά καποιος συγγενης μου). Πρεπει να ειναι πολυ μεγαλα τα συμφεροντα, ωστε να μην εχει βρεθει μια λυση περιπου οπως αυτη που προτεινει η Ηλιανα, με την οποια συμφωνω σε οσα γραφει για το θεμα. Εκτος απο ενα σημειο, εμενα δεν μου φαινεται αστειο το θεαμα. Εξευτελιστικο μου φαινεται.

Hades είπε...

Νομίζω ότι το καρέ με τα Ζωνιανά θα ολοκληρωθεί αν ζητήσουν και αγροτική επιχορήγηση από την ΕΕ... :)
Πάντως προσωπικά -επειδή μιλάμε για ναρκωτικά- είμαι πολύ επιφυλακτικός με την αποποινικοποίησή τους. Πιο πολύ θα με ενδιέφερε σε πρώτη φάση μια αλλαγή στη σχετική νομοθεσία, που αν αποφεύγει το ίδιο ηλίθιο λάθος να κυνηγάει τα βαποράκια-χρήστες περισσότερο από τους εμπόρους.

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά με τα Ζωνιανά και τις γύρω περιοχές. Επίτηδες έφεραν στον αφρό το θέμα της χασισοκαλλιεργιας .
Το ότι το θέμα πήγε άμεσα στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής με πρωτοφανή πολυκομματική συναίνεση δεν σας λέει τίποτα;
Άσχετο αν δεν θα βγει κανένα αποτέλεσμα στην επιτροπή όπως και σε όλα τα άλλα.
Μπροστά σε αυτή τη περιοχή η Σικελία είναι ένα απλό παρθεναγωγείο.
Όσο για την αποποινικοποίηση των «ελαφρών» λεγόμενων ναρκωτικών, καθώς και την χρήση μεθαδονης φαρμακευτικά για τα λεγόμενα «σκληρά», είναι τόσο μεγάλο και δισυπόστατο το θέμα, που δεν μπόρεσαν να το λύσουν πραγματικά δημοκρατικά κράτη.

Ανώνυμος είπε...

Το χασίς πρέπει να νομιμοποιηθεί, διότι αυτό θα έχει τεράστια οφέλη για την εθνική μας οικονομία.
Αντί να αυξηθεί το ΦΠΑ κατά 2 μονάδες θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα κέρδη από την φορολόγηση και τις εξαγωγές.
Δεν θα μειωθεί ούτε η χρήση χασίς, αλλά ούτε και η χρήση των "σκληρών" ναρκωτικών. Απλς πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι σαν χώρα διαθέτουμε τις πιο κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια κάνναβης.
Βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει να προηγηθεί μεγάλη κουβέντα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεν πρέπει να περαστεί σαν ένα απλό νομοσχέδιο με πολλά παραθυράκια.

Unknown είπε...

ΠΕΣ'ΤΑ ΦΟΥΝΤΑΝΑΚΟ!!!

Jegermoisture είπε...

...αυτή η ιστορία με τα ναρκωτικά με κούρασε......ας τα αποποινικοποιήσουν επιτέλους να ξέρει ο κοσμάκης από πού να πάει να μαζέψει το παιδί του (ή μήπως νομίζετε πως οι γονείς το βλέπουν τόσο cool το θέμα;).....
...και φυσικά τότε ίσως το κράτος να το δεί το όλο θέμα πιο σοβαρά και να σταθεί στο πλευρό των ναρκομανών κάπως πιο ευαίσθητα.

Ανώνυμος είπε...

@Jegermoisture

thewreis tous kapnistes narkwmaneis?

Jegermoisture είπε...

ανώνυμος...θα σου απαντήσω.

Σύμφωνα με τις ουσίες που περιέχει ένα τσιγάρο (πάνω από 4000 καταγεγραμμένες ουσίες και ανάμεσα σε αυτές...η νικοτίνη),εξ' ορισμού, ο καπνιστής είναι και ναρκομανής.
Προσωπικά, δεν ονομάζω τον καπνιστή..ναρκομανή. Και φυσικά ένα τσιγάρο δεν προκαλεί τις ίδιες βλάβες με τα "ναρκωτικά".
Αυτή είναι μια γενική απάντηση.

Ανώνυμος είπε...

@Jegermoisture

wraia, symfonoume, efxaristw gia thn apanthsh

Jegermoisture είπε...

Ω, παρακαλώ!
Καλή μας ημέρα!

Ili είπε...

Εγώ, πάλι, και τον καπνιστή για ναρκομανή τον έχω, από κει και πέρα, τους ναρκομανείς τους σέβομαι περισσότερο από τους καπνιστές, αφού κι αυτοί με σέβονται περισσότερο από τους καπνιστές ;ρ

Jegermoisture είπε...

Είμαι καπνιστής, αλλά νταξ δε με θεωρώ και ναρκομανή (μάλλον με βολεύει να το βλέπω έτσι)...κι ας είμαι εξ'ορισμού....

Ηλιάνα, από τη μία βάζεις καπνιστές και ναρκομανείς στο ίδιο καζάνι (φαντάσου μαστούρα φαΐ που θα φτιάξεις) κι από την άλλη τους διαχωρίζεις όταν λες ότι σέβεσαι περισσότερο τους ναρκομανείς, επειδή σε σέβονται κι αυτοί. Τι εννοείς, όμως, με το τελευταίο? Καταλαβαίνω ότι ο καπνιστής έρχεται με τον καπνό του στη μούρη σου και σου τη χαλάει...αλλά πώς σε σέβεται ο ναρκομανής? Θα μου πείς ότι δεν έρχεται με την ουσία μέσα στη μούρη σου? Σωστό, κάνουν όμως διάφορα άλλα...



ρερε...πάρ'τε εδώ ένα τρελάρα...ο τύπος είναι θεός. Πολλά κιλά @@, αλλά κυρίως τρέλα
http://www.nimportequi.com/videos.php?p=liste_video

Ανώνυμος είπε...

para poly kalo to artho sou Hliana

Τεχνοκράτης χασικλής είπε...

Έσβησες τις δυο τελευταίες σου αναρτήσεις η έφαγε φλασιές ο browser μου?
On topic το Βημαγκαζίνο είχε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σήμερα.