10 Ιαν 2008

Η πρότασή μου για μια προσοδοφόρα και ωφέλιμη για την Οικονομία, μισθολογική πολιτική:

Να οριστεί ανώτατος μηνιαίος μισθός στο δημόσιο τα 5.000 ευρώ. Για διευθυντές σε οποιονδήποτε οργανισμό έχει σχέση με το δημόσιο. Νοσοκομεία, δικαστήρια, ΔΕΚΟ, Βουλή, κοκ. 5.000 ευρώ είναι ένας αξιοπρεπέστατος μισθός. Και τα τεράστια ποσά που εξοικονομηθούν από αυτήν τη μισθολογική εκλογίκευση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανεβεί ο κατώτατος μισθός στα 1000 ευρώ. Που μετά βίας επιτρέπει σε κάποιον να ζήσει αξιοπρεπώς. Ώστε να κλείσει κάπως η ψαλίδα. Ώστε να ζουν ανθρώπινα όσοι εργάζονται. Ώστε να αναλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις στο δημόσιο άνθρωποι που το επιδιώκουν γιατί θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία, και όχι γιατί αποσκοπούν στον πλουτισμό.

Όσοι θέλουν να πλουτίσουν, μπορούν να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, με τους όρους του ιδιωτικού τομέα και της ελεύθερης αγοράς. Ο δημόσιος τομέας έχει λόγο ύπαρξης για να εξυπηρετεί τον πολίτη, όχι για να τον απομυζά ώστε να εξυπηρετεί τους επικεφαλής του. Μόνο έτσι μπορεί να εξυγιανθεί το Δημόσιο. Όταν αποκοπεί η υπηρεσία σε αυτό από ευκαιρίες και προσδοκίες πλουτισμού. Πάντα σε βάρος του κοινού καλού.

Δεν είναι παιδιάστικο αυτό που γράφω. Είναι εφικτό, βιώσιμο, και τίμιο. Προσωπικά το βλέπω σαν μονόδρομο για ένα κράτος που θέλει να ονομάζεται «κράτος πρόνοιας». Μένει να δούμε αν υπάρχουν πολιτικοί αρκετά αξιοπρεπείς ώστε να προχωρήσουν σε ανάλογες μεταρρυθμίσεις.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με την πρότασή σου αλλά μην ξεχνάς ότι και σήμερα πολλοί μισθοί διευθυντών είναι μικροί αλλά όλοι ζουν από τις μίζες. Δηλ. χωρίς πραγματικό έλεγχο δεν θα έχει αποτέλεσμα ως προς τον περιορισμό της διαφθοράς. Θα έχει μόνο ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Χαίρομαι που μια κοπέλα ασχολείται με την πολιτική κι έχει ρεαλιστικές προτάσεις.:)

Συνήθως μόνο με τα γκομενικά ασχολούνται οι γυναίκες στα blogs και επειδή λένε τα τα ίδια και τα ίδια καταντάει κουραστικό έστω κι αν στην αρχή σπας πλάκα.

Ανώνυμος είπε...

Και για πες βρε Ηλιάνα από που θα βγουν οι συντάξεις;Έχεις την εντύπωση ότι ο ιδιωτικός τομέας δίνει καλούς μισθούς;;;

Ανώνυμος είπε...

Από ότι κατάλαβες ανώνυμε δε μιλάει για το ασφαλιστικό αλλά για τη μισθολογική πολιτική. Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Ο τίτλος είναι λάθος.

Το βασικό πρόβλημα είναι στην Ελλάδα οι τεράστιες μισθολογικές ανισότητες. Από 700 ευρώ στον ιδ. τομέα μέχρι 1500 στο δημόσιο. Κάτι δεν πάει καλά.

Ili είπε...

Περισσότερα χρήματα στα ταμεία = καλύτερες συντάξεις, Ή όχι αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Επίσης ο μισθός κάποιου επηρεάζει ευθέως και τη σύνταξή του μετέπειτα.

Ανώνυμε, τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα τους ξέρω, δυστυχώς. Αλλά, επίσης δυστυχώς, το κράτος είναι αυτό που πρέπει να πρωτοπορεί στα εργατικά δικαιώματα, ώστε να έχει το άλλοθι να ψηφίζει νόμους, αργότερα, που θα πρέπει να ακολουθούνται και από τον ιδιωτικό τομέα. Αν και, ας έδιναν στον ιδιωτικό τομέα τα νόμιμα, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα, και πάλι καλά θα ήταν…. Θα επανέλθω στο θέμα στο μέλλον γιατί είναι μεγάλο να το καλύψω σε ένα σχόλιο, όμως πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πρέπει ν’αρχίσουν να καταγγέλλουν τους παράνομους εργοδότες, όσο μεγάλα ψάρια κι αν είναι (οι εργοδότες). Το οποίο, ξέρω, θα χρειαστεί πιο άμεσο και αποτελεσματικό κράτος, γι’αυτό και είπα ότι θα επανέλθω σε άλλο post!

Εξάκτινε, όπως είδες, αν κάνεις τις σωστές αναγωγές, το άρθρο καλύπτει και το ασφαλιστικό ;ρ

Ανώνυμος είπε...

Ηλιάνα, παίρνω το θάρρος να πω ότι οι απόψεις σου, όχι μόνο για το ασφαλιστικό αλλά και για γενικότερα θέματα, θυμίζουν πολύ τις θέσεις του Βασίλη Λεβέντη της Ένωσης Κεντρώων.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά για το ασφαλιστικό η μόνιμη επωδός του προέδρου ήταν να μειωθούν οι υψηλές συντάξεις και αυξηθούν οι χαμηλές, και συγκεκριμένα των αγροτών, γιατί ο αγρότης με 150 ευρώ σύνταξη δεν μπορεί να ζήσει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Γενικά πιστεύω ότι ακολουθείς την ίδια ρεαλιστική γραμμή με το Βασίλη Λεβέντη, αυτή του σύγχρονου κενσυανισμού, ενώ ασπάζεστε, από ό,τι έχω διαπιστώσει, τις ίδιες θέσεις για ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τα εθνικά θέματα.

Με όλο το θάρρος, θα ήθελα να σε ρωτήσω, και αν θέλεις απαντάς: Είσαι μέλος/στέλεχος της Ένωσης Κεντρώων;

Ili είπε...

Χαχαχα, Περικλή, ποτέ δεν είχα ακούσει τις θέσεις του Λεβέντη, αλλά από τώρα άρχισα να τον βλέπω με καλύτερο μάτι, χαχαχα!

Παρεμπιπτόντως, εσύ δεν τη θεωρείς εφαρμόσιμη την πρότασή μου; Διότι είναι, γραφική τη θεωρούν όσοι δεν τους βολεύει, δυστυχώς…..

Ανώνυμος είπε...

Η θέση σου, Ηλιάνα, δεν είναι καθόλου γραφική. Θα έλεγα ότι είναι πολύ ρεαλιστική. Υπερρεαλιστική κατά μία έννοια.

Ο Λεβέντης ανέκαθεν είχε ρεαλιστικές θέσεις. Έβλεπα αδιαλείπτως Κανάλι 40 από τις αρχές του '90 και είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Όμως από τότε που μετακόμισε στο extra 3 έβαλε πολύ νερό στο κρασί του. Ίσως έτσι τον συμβούλευσαν οι νέοι επικοινωνιακοί του μάνατζερς.

Για μένα ο Λεβέντης έπαψε να είναι ριζοσπαστικός από τότε που έδιωξε από την Ένωση Κεντρώων τον ετεροθαλή αδερφό του Ανδρέα, ο οποίος ήταν σπάνιος επαναστάτης. Τώρα έφερε το Στρατηγό, ο οποίος από το επάγγελμα και μόνο καταλαβαίνεις ότι δεν δύναται να είναι προοδευτικός. Αλλά και διάφορες θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς ο Στρατηγός για μετανάστες και ομοφυλόφιλους, που ταιριάζουν με τις θέσεις του ΛΑ.Ο.Σ. περισσότερο παρά με ριζοσπαστικού δημοκρατικού κόμματος, έχουν αδειάσει το Λεβέντη από τα δεξιά.

Ili είπε...

Εγώ δεν τον έχω παρακολουθήσει ποτέ γιατί πάντα ως γραφικός παρουσιαζόταν από τα μέσα, και δεν μπήκα στον κόπο. Το να είμαι σουρεάλ γενικά το παίρνω σαν κομπλιμέντο, όχι όμως και στον τομέα της πολιτικής σκέψης ;ρ

Λες να ψηφίζω ένωση κεντρώων από’δω και πέρα; Δεν ήξερα ότι υπάρχει κόμμα που με εκφράζει!